Контактна сочива

Мека кoнтактна сочива

Мека  сочива су, код пацијената, најпопуларнија. Могу их носити мала деца као и јако старе особе. Комфор и безбедност су најважније карактеристике меких сочива. Технолошким иновацијама појавили су се материјали који су јако пропустљиви за кисеоник, што је од непроцењиве важности за здравље рожњаче.

ПОДЕЛА МЕКИХ КОНТАКТНИХ СОЧИВА

Једнодневна контактна сочива се носе само један дан. Сама чињеница да се сваки дан на око ставља ново контактно сочиво говори о њиховој предности. Нема средстава за одржавање, нема времена да се на сочиву накупе штетне материје, нема одржавања сочива. Најчешће се користе за време годишњих одмора, зимовања, разних путовања, бављења спортом где пацијент нема погодне услове за стандардно одржавање сочива.

Месечна контактна сочива могу имати различиту фреквенцију замене (15 дана, 1 месец или 3 месеца). Фреквенцију замене одређује лекар на основу стања ока. Врло је штетно прекорачити предвиђени рок планиране замене.

Годишња контактна сочива се мењају на 6 или 12 месеци. Недостатак ових сочива је тај што се материјал од кога су направљена временом измени, везује за себе материје из средстава за одржавање и суза, што је разлог настанка честих алергија. Данас се годишња сочива користе само за корекцију високих диоптрија које излазе из опсега производње сочива за планирану замену.

ПОДЕЛА ПО ВРСТИ МАТЕРИЈАЛА
Силикон Хидрогел
Силикон- хидрогел су најновији материјали за производњу меких сочива. Овај материјал има силиконску компоненту која пропушта велику количину О2 а проценат H2О је много мањи што условљава много стабилније карактеристике сочива. Сочива задржавају своје карактеристике и у оку које има мању количину суза. Мањи проценат воде спречава везивање штетних материја за материјал сочива. Данас су силикон-хидрогел сочива први и прави избор међу меким контактним сочивима.
Хидрогел
Хидрогел материјали су они код којих је пропустљивост за кисеоник у директној зависности од процента воде у материјалу. Што је проценат воде у материјалу већи то су сочива пропустљивија за кисеоник. Недостатак ових материјала за контактна сочива је тај да што је већи проценат воде у материјалу то је сочиво више зависно од количине суза у оку. У оку са мањом количином суза контактно сочиво се суши што доводи до дискомфора (код целодневног ношења).